Dlaczego warto postawić na opakowania styropianowe?

Z opakowaniami styropianowymi mamy styczność właściwie każdego dnia. Branżą w której wykorzystywane są one najczęściej jest gastronomia. Pudełka służą wówczas do przewożenia posiłków do klienta, bez utraty znacznej utraty ciepła. Sprawia to, że posiłek otrzymany przez klienta nie odbiega niczym od tego podanego na talerzu w restauracji.

Zastosowanie opakowań styropianowych

opakowania styropianoweWarto jednak wiedzieć, że opakowania styropianowe muszą zostać wykonane z odpowiednich materiałów, aby nie tylko zapewnić stałą temperaturę posiłku, ale również być w pełni dla niego bezpiecznym. Polipropylen, z którego są one wyprodukowane musi posiadać odpowiedni certyfikat pozwalający na kontakt z żywnością. Niezwykle istotnymi właściwościami materiału użytymi do produkcji opakowań styropianowych jest brak przekazywania zapachu, a także smaku żywności, która przechowywana jest w jego wnętrzu. Na rynku możemy spotkać się z dwoma głównymi materiałami wykorzystywanymi do produkcji opakowań na żywność. Jest to plastik oraz styropian. Jak wiemy pierwszy z nich, nie ma pozytywnego wpływu na nasze środowisko, szczególnie, kiedy mowa o opakowaniach jednorazowych. Zdecydowanie lepszą opcją jest zatem styropian. Do zalet opakowań z niego wykonanych możemy zaliczyć również lekkość, brak ostrych krawędzi, odporność na uderzenia. Niezwykle istotną informacja dla lokali wprowadzających ekologiczne rozwiązania jest fakt, że nadają się one w stu procentach do recyklingu. Ponadto śmiało możemy je umyć detergentami oraz gorącą wodą. Dzięki temu opakowania, które otrzymaliśmy wraz z zamówionym jedzeniem możemy wykorzystać ponownie, chociażby do przechowywania żywności w lodówce.

Z istotnych parametrów opakowań styropianowych warto wymienić również niską absorpcję wilgoci oraz wstrząsów, a także znakomite właściwości izolacyjne. Nikogo zatem nie powinno dziwić, że to właśnie styropian w obecnych czasach króluje jeżeli chodzi o dowóz jedzenia.