Komu zlecić utylizację odpadów?

 

Pracuję w dużych delikatesach mięsnych w swoim mieście. Nasz sklep znajduje się w pawilonie obok piekarni oraz sklepu warzywnego. Codziennie jest tutaj bardzo duży ruch – w jednym miejscu można kupić wszystkie artykuły spożywcze Nie daleko jest także drogeria.

Odbiór odpadów spożywczych

odpady spożywczeCodziennie rano przyjeżdża do nas świeża dostawa wszystkich mięs, szynek, kiełbas, podrobów oraz nabiału. Nie ma nic ważniejszego niż sprzedawanie dobrej jakości artykułów. Jak wspomniałam ruch mamy spory dlatego nie wiele produktów oddajemy jako przeterminowane. Gdy jednak taka sytuacja nastąpi, że z jakiegoś powodu mięso lub inne produkty nie sprzedały się w wyznaczonym czasie musimy je zutylizować. Po specjalne odpady spożywcze przyjeżdża firma, która specjalizuje się w ich gospodarowaniu. Odpady te ze względu na swoje właściwości do których zaliczmy fermentację oraz łatwość rozwoju bakterii i drobnoustrojów muszą być odpowiednio zabezpieczone. Wszystkie działania muszą się odbywać z zachowaniem środków bezpieczeństwa oraz są prowadzone pod nadzorem Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, która weryfikuje sposób transportu oraz zagospodarowanie odpadów. Po odebraniu są one przewożone do zakładu zajmującego się utylizacją odpadów przemysłowych. Na miejscu są segregowane oraz poddawane badaniom w laboratorium. Słyszałam nawet, że są laboratoria, które wykorzystują odpady spożywcze do produkcji biogazu. Może być ono używane w elektrociepłowniach oraz jako paliwo w pojazdach.

Najważniejsze aby odpady niebezpieczne oraz spożywcze były odbierane, transportowane oraz utylizowane przez firmy, które posiadają odpowiednie uprawnienia oraz wyspecjalizowany sprzęt. Są to odpady, które przez swoje właściwości zagrażają zdrowiu ludzi oraz środowisku. A nie ma nic ważniejszego niż ochrona środowiska naturalnego, w którym żyjemy.