Mięso w procesie ozonowania

Niektóre osoby rezygnują z jedzenie mięsa, ponieważ obawiają się szkodliwych substancji, jakie mogą się w nim znajdować. Głównie chodzi o antybiotyki stosowane w hodowli zwierząt, które wnikają do mięsa, a żadna instytucja nie bada ich poziomu.

Jak ozonować mięso?

ozonowanie mięsaOzon w naturalnej formie i w dużym stężeniu jest bardzo szkodliwy dla naszych płuc, dlatego osoby korzystające z niego, muszą zachować szczególne zasady bezpieczeństwa. Usługę ozonowania mieszkań, najczęściej świadczą profesjonalne firmy usługowe, które dysponują specjalistycznym sprzętem, ale można też taką usługę wykonać samodzielnie. Wystarczy się zaopatrzyć w generator ozonu o średniej mocy, który jest przeznaczony do domowego użytku. Taki sprzęt kosztuje od czterystu do nawet dwóch tysięcy złotych, ale z powodzeniem wystarczają najtańsze modele. Ozonować można powietrze, pomieszczenie – w sensie ściany, wodę czy żywność. Szczególnie jest przydatne ozonowanie mięsa, jaj czy owoców i warzyw, ponieważ jest to jedyny sposób, na skuteczne pozbycie się z żywności pestycydów, antybiotyków czy resztek środków chemicznych stosowanych w hodowlach zwierząt i uprawach roślin. Mięso wystarczy włożyć do plastikowej lub szklanej miski i zalać zimną wodą. Następnie wkłada się do niej końcówkę ozonatora w formie silikonowej rurki zakończonej kulką z pumeksu i włącza urządzenie na określony czas. Po jego upływie, na powierzchni wody najczęściej pojawia się gęsta piana o kleistej konsystencji, która świadczy o zanieczyszczeniach występujących w danym produkcie.

Jest to bardzo skuteczna i szybka metoda, którą może każdy z nas wykonać w domu. Konieczna jest tylko inwestycja w generator ozonu, który niekoniecznie należy do tanich urządzeń. Jednak z pewnością jego zastosowanie przyniesie nam wiele korzyści.