Smaczne ciastka bezglutenowe

Osoby na diecie bezglutenowej muszą szczególnie uważać na to co jedzą, gdyż bardzo dużo produktów posiada gluten, nawet jeżeli na pierwszy rzut oka się wydaje, że go nie powinny posiadać. Niektóre produkty takie jak ciasta, można robić samemu.

Z czego są robione ciasteczka bezglutenowe?

ciastka bezglutenoweGluten jest składnikiem, który występuje w pszenicy, która jest powszechnie wykorzystywana w niemalże wszystkich wypiekach. Większość cukierni posiada ponad osiemdziesiąt procent wypieków z mąki pszennej lub z jej domieszką. Żeby znaleźć smaczne ciastka bezglutenowe, trzeba się dobrze naszukać. Przeważnie są to wypieki z mąki jaglanej, kokosowej lub migdałowej i nie należą do najtańszych, ale można je łatwo i szybko samodzielnie przygotować. Mąki bezglutenowe wykorzystane do ich przygotowania, nadają wypiekom charakterystycznej kruchości, której nie mają produkty z mąki pszennej. Co najważniejsze, ciastka z mąk bezglutenowych są znacznie bardziej zdrowe, gdyż zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Mąka jaglana jest szczególnie wartościowa i można z niej przygotować kruche ciasteczka. Z kokosowej świetnie wychodzą domowe kokosanki, a z migdałowej mąki można przygotować wyszukane ciasteczka z nadzieniem. Dodatkową cechą charakterystyczną takich wypieków, jest aromat, który przejmują z mąki, z której są przygotowane. Takie ciasteczka mogą jeść dzieci, osoby na diecie czy każdy, kto chce spróbować alternatywnych słodyczy dla powszechnych niezdrowych wypieków. Z pewnością ich smak oczaruje niejedną osobę.

Często do ciastek bezglutenowych dodawane są dodatki w postaci pestek słonecznika, dyni czy sezam. Dzięki temu dodatkowo zyskują na swojej wartości. Mogą stanowić propozycję na pożywne drugie śniadanie lub jako przekąska między posiłkami, albo poczęstunek dla gości.