Zdrowe jogurty naturalne

 

Naturalne jogurty, które zawierają żywe kultury bakterii są bardzo korzystne dla zdrowia oraz naszego ogólnego samopoczucia. Probiotyki zawarte w tych jogurtach chronią nasz organizm przed szkodliwymi bakteriami oraz niszczą je, zapewniając nam całkowitą ochronę od wewnątrz. Bakterie probiotyczne zasiedlające nasz przewód pokarmowy wspomagają naszą odporność oraz trawienie. 

Probiotyczne jogurty doskonałe dla naszego zdrowia

jogurt probiotycznyOd setek lat jogurty probiotyczne produkowane były przede wszystkim na wsiach z zagęszczonego mleka bawolego poprzez jego długotrwałe gotowanie. W późniejszym okresie do produkcji jogurtów zaczęły być stosowane także mleka kozie oraz krowie. Smak tak przygotowanego jogurtu był niezwykle kwaśny i miał on zwartą konsystencję, dlatego przed każdym spożyciem najczęściej był dodatkowo rozcieńczany wodą. Jogurt probiotyczny ma wiele zastosowań, a jego codzienne spożywanie wzmacnia układ immunologiczny i zapewnia doskonałą odporność przed zarazkami oraz niebezpiecznymi bakteriami. Jogurt ten jest także bogaty w wapń, dlatego polecany jest osobom, które chcą zapewnić sobie mocne kości oraz zęby. Najlepszym jogurtem naturalnym będzie taki bez dodatku cukru oraz tłuszczy, gdyż wtedy blokuje on powstawania LDL, czyli cholesterolu, a dzięki bakteriom usuwa on z organizmu różne toksyny i ułatwia wchłanianie witamin. Jego zastosowanie ułatwia także prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a dzięki temu wolniej się starzejemy.

Obecnie takie jogurty produkowane są z pasteryzowanego mleka, dzięki czemu nie zawierają one laktozy. Dodatkowo zakwaszone są one poprzez dodanie żywych kultur bakterii kwasu mlekowego, które przetwarzają cukier mleczny. Dzięki nim jogurt ma świeży kwaskowaty smak, który także zależny jest od dodawanych do niego proporcji.